Verbinding Zell am See en Saalbach

Verbinding Zell am See en Saalbach

Nieuwe verbinding tussen Zell am See en Saalbach-Hinterglemm

Er wordt al erg lang gesproken over een verbinding tussen Zell am See en Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn maar in de zomer van 2015 zijn ze eindelijk begonnen met de bouw van een verbindingslift.

Hoe zit het nu precies?

Er wordt een nieuwe 10-persoons gondellift gebouwd die vanuit Viehhofen naar het Schmitten skigebied van Zell am See gaat. Deze lift gaat uit 2 secties bestaan.

Sectie 1 gaat vanaf het dalstation naar het middenstation (Winkel Station genoemd op de afbeelding). Het dalstation ligt in het centrum van Viehhofen, nabij de babylift en het einde van de blauwe 68 piste van het Saalbach-Hinterglemm gebied. Het middenstation komt net iets boven Viehhofen te liggen, bij het einde van de blauwe piste uit Zell am See. nieuwe verbinding zell am see - viehhofenOnder sectie 1 van de gondel loopt geen skipiste. Dit is dus echt een verbindingslift die in beide richtingen veel gebruikt zal gaan worden. Sectie 1 is af in de winter van 2018/2019.

Sectie 2 gaat van het middenstation naar het bergstation. Het bergstation komt op de Salersbachköpfl, net iets voorbij Schnaps-Hans alm voor de bekenden in dit gebied. Sectie 2 zal komende winter (2016/2017) af zijn.

Nieuwe piste

De nieuwe piste vanaf het bergstation op de Salersbachköpfl naar het middenstation, loopt voor een groot gedeelte over een oude piste die tussen 1930 en 1980 in gebruik was en nu weer een nieuw leven krijgt. Kort voor het einde van deze piste kun je een afslag nemen naar de (gele) skiroute die richting het dal loopt, maar niet bij de gondel uitkomt.

De nieuwe piste, ongeveer 4 kilometer lang, hoort bij het Schmittengebied van Zell am See. Wanneer je in Zell am See skiet en je wilt de nieuwe piste uitproberen kun je deze piste volgen tot het middenstation en vanuit daar met sectie 2 terug naar de top van het Zell am See skigebied. Dit kan al in de winter van 2016/2017.

Verbinding Zell am See en Saalbach 2016/2017

Aangezien sectie 1 van de nieuwe lift nog niet gereed is en er geen piste onder dit deel van de gondel doorloopt, moet je voor de verbinding met Zell am See – Saalbach via de gele skiroute naar het dal skiën. Daar aangekomen kan je de skibus bij halte Försteck (aan de grote weg) naar Vorderglemm nemen. Bij Vorderglemm kun je dan met de vernieuwde Schönleitenbahn het Skicircus van Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn in. Als je terug wilt naar Zell am See moet je de skibus nemen van Saalbach / Vorderglemm tot Zell am See. Je kunt niet met de bus bij het middenstation van de nieuwe lift komen.

Verbinding Zell am See en Saalbach 2018/2019

Volgens de planning moeten beide secties van de nieuwe lift dan klaar zijn voor gebruik. Wanneer je van Zell am See naar Saalbach wilt, kun je via de nieuwe piste en sectie 1 (nieuwe lift) naar Viehhofen, vanwaar je de skibus naar Vorderglemm pakt. Wanneer je van Saalbach naar Zell am See wilt kun je via de blauwe 68 piste van Saalbach Hinterglemm naar Viehhofen, vanwaar je via sectie 1 en sectie 2 van de nieuwe lift naar het skigebied van Zell am See gaat.

Op onderstaande plattegrond kun je zien hoe de verbinding tussen Zell am See en Saalbach-Hinterglemm tot stand komt.

Nog een extra lift?

Er wordt ook al gesproken over een lift die Vorderglemm met Viehhofen moet verbinden. Vooralsnog is het een skibusverbinding tussen deze 2 plaatsen, wanneer je van Viehhofen naar Vorderglemm wilt.

Welke skipas heb je nodig om deze verbinding te kunnen maken?

Om in beide gebieden te skiën heb je de Salzburger Super Ski Card nodig. Deze skipas geeft je naast de 2 genoemde gebieden ook direct toegang tot veel meer gebieden zoals het Ski Amadé, Kitzbühel, Zillertal Arena, Ski Arena Wildkogel en nog een 17 andere gebieden.

Wanneer je een skipas voor het skigebied  Zell am See – Kaprun hebt, betaal je voor een 6 daagse skipas ongeveer €20 extra om de pas te upgraden naar een Salzburgerskipas.

Wanneer je een skipas voor het skigebied  Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn hebt, betaal je voor een 6 daagse skipas ongeveer €10 extra om de pas te upgraden naar een Salzburgerskipas.

Wanneer de nieuwe lift helemaal af is denken we dat dit echt een grote toegevoegde waarde is. Zolang sectie 1 van de lift echter nog niet af is, moet je rekening houden met veel skibussen om de verbinding te maken. Met name de wintersporters in Zell am See zullen blij zijn met de nieuwe verbinding aangezien je voor ongeveer €20 extra per week het skigebied uitbreid van 80 km naar 350 km piste. De toegevoegde waarde voor Saalbach-Hinterglemm is dat wanneer de verbinding helemaal voltooid is, dus ook met een lift van Viehhofen naar Vorderglemm, zij zich weer het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk kunnen noemen. Een titel die erom doet in Oostenrijk. Deze titel hoort nu nog bij het SkiWelt Wilderkeiser – Brixental, dat 280 km piste heeft.