Flaine

Dorp

Groepsreis wintersport Flaine

Flaine ligt midden in het skigebied Grand Massif, dat verder bestaat uit de dorpen Samoëns, Morillon, Cluses en Sixt; het is speciaal gebouwd voor de wintersport. Er is een lift vanaf elke accommodatie op loopafstand, je kunt ruim 150 km piste aandoen en altijd zonder lift terug komen in het dorp. Deze 150 kilometer wordt ook wel “de kom” van de Grand Massif genoemd. Ideaal dus voor de kilometer vreters die door willen gaan tot de laatste minuut.

Flaine bestaat uit 5 onderdelen.

Hameau de Flaine

Het hoogst gelegen gedeelte waar je als eerste doorheen rijdt als je aankomt. Dit is ook direct het mooiste gedeelte van Flaine qua architectuur. Dit gedeelte bestaat veelal uit chalets. Het heeft een klein centrum met een restaurant, een kleine supermarkt voor de basisbehoeften en een skiverhuur. Bij goede sneeuw condities kun je vanaf dit gedeelte skiënd het gebied in. Er rijden altijd skibussen, want terug moet je wel met de bus. De bus gaat tussen 8 en 10 uur en tussen 15 en 17 uur heel vaak. Daarbuiten gaat de bus 2 à 4 keer per uur.

Flaine Montsoleil

Dit gedeelte is in de afgelopen 5 jaar bijgebouwd en bestaat eigenlijk uit 2 grote en mooie complexen, die tegen de berg aangebouwd zijn. Beide complexen beschikken over mooie ski-in en ski-out mogelijkheden. Dat betekent dat je direct uit je appartement je ski’s of board onder kunt binden en bij terugkomst kun je tot het appartement skiën. De skibus stopt hier ook voor de deur overigens.

Flaine Foret

Samen met Flaine Forum vormt dit het centrum van Flaine. Een lange straat met daarin een winkelcentrum met de supermarkt, een bakker en een slager. Verder vind je hier een bowling center, meerdere restaurants en skiwinkels.In Flaine Foret vind je ook de meeste appartementen en residences. Je kunt vanaf elk punt de piste goed lopend bereiken, maar indien gewenst kun je ook de skibus pakken.

Flaine Forum

Samen met Flaine Foret het centrum van Flaine. Het ligt 1 niveau (100 meter) lager dan Flaine Foret. Hier vind je veel privé appartementen, een supermarkt, de dokter, veel restaurant en skiwinkels. Flaine Forum en Flaine Foret worden met elkaar verbonden door 2 liften die dag en nacht gaan.

Flaine Front du Neige

Hier vind je, naast veel parkeerplaatsen, veel prive appartementen die bewoond worden door locals en seizoenswerkers. Verder zijn in dit gedeelte van Flaine weinig faciliteiten.

 

Doe hier je offerte aanvraag voor een groepsreis wintersport naar Flaine

Gebied

Groepsreis wintersport Le Grand Massif

Dit is een prachtig skigebied met voor ieder wat wils met 265 kilometers piste. In dit gebied kan je een volle week (en wel langer ook) volop genieten. Je kunt er tochten maken naar alle dorpen, je kunt super off-piste skiën en boarden, je kunt hier leren skien op mooie groene oefenpistes en je hebt verschillende prachtige brede blauwe pistes zoals de Serpentine (Ps tip).

De top van het gebied ligt op 2550 meter en biedt een prachtig uitzicht op de Mont Blanc, die hemelsbreed zo’n 50 km verder ligt. Op deze top start ook de langste aaneengesloten piste van Europe, de Cascade. Deze 14 km lange piste leid je door een beschermd natuurgebied helemaal richting Sixt. Cascade, wat waterval betekent, zal je veel zien langs deze route. Trek voor deze piste wel een dagdeel uit en begin er niet te laat aan. Vanaf Sixt moet je namelijk met een skibus naar Samoëns om vervolgens via 4 liften pas weer terug te zijn in Flaine.

Naast het tourskiën biedt Flaine nog veel meer. Het is een ideaal gebied voor groepen met veel verschillende niveau’s. Het heeft meerdere groene “begin” pistes en veel mooie brede en lange blauwe en rode pistes. De ervaren skiër kan hier ook zijn geluk op. Met Le Diamont Noir en de Gers biedt het voldoende uitdaging. Met name de Gers is bij de bekende Flainegangers een begrip. De piste is niet vaak open, maar als deze open is, dan zal er een lange rij staan bij de eerste lift in de ochtend. De Gers is namelijk een grote vallei vol met poedersneeuw. Deze wordt niet onderhouden of plat gereden door piste bullies, waardoor poederlagen van halve meters eerder regel zijn dan uitzondering.

Door de ligging van Le Grand Massif ten opzichte van de Mont Blanc en andere grotere bergen in de omgeving ligt hier veel poedersneeuw; het hele gebied kent dit voordeel. Deze hoge bergen duwen als het ware de wolken richting dit gebied, waar ze zich ontladen en mooie vlokken doen neerdalen. Vlokken zo groot als luiers zoals we die hier noemen.

Kortom, een gebied met fantastische wintersportmogelijkheden.

 

 

Foto's

Foto's met informatieve teksten voor je groepsreis wintersport

Vervoer

Informatie over vervoer per auto, vliegtuig, trein en bus

Flaine ligt op 1011 km van Utrecht; dat is op ruim 9 uur rijden. Omdat het één van de Noordelijkste skigebieden is in Frankrijk (samen met Les portes du Soleil) is dat voor Franse begrippen dus relatief dichtbij.

Wanneer je voorkeur uitgaat naar een reis per vliegtuig, trein of bus, dan regelen wij dit graag voor jullie. Hieronder een kort overzicht van de mogelijkheden.

Op 1 uur en 15 minuten rijden ligt Geneve. KLM en Easyjet vliegen regelmatig vanaf Amsterdam hierop. In het weekend zijn de vluchten vaak prijzig maar als je dit doordeweeks boekt kan het vaak erg voordelig. Een retour transfer Geneve-Flaine-Geneve kost ongeveer 80€.

Wanneer je de voorkeur hebt om met de bus te gaan, zullen we per groep bekijken wat hierin de beste mogelijkheden zijn.

PS Tips

Purplesnow (Ps) geeft je al wat leuke tips zodat je vakantie nu al een beetje begint

Ps tip 1

Les Cascades. Een prachtige tocht van 14 km door beschermd natuur gebied. Les Cascades betekent de watervallen, deze zal je dus veel tegenkomen onderweg. Ook voor snowboarders is dit een leuke tocht. Houd wel rekening met 2 korte stukjes, waar je board uit moet doen.

Ps tip 2

Elk gebied lijkt tegenwoordig “het grootste funpark”  te claimen maar laten we het erop houden dat Flaine een heel groot en uitdagend funpark heeft. Je kunt hier voor elk niveau een leuke route kiezen (blauw, rood of zwart).

Ps tip 3

Voor de echte pro’s. Mocht je een echte off-piste trip willen maken, dan is dat mogelijk in Flaine. Je wordt meegenomen door een professionele gids, die je voorziet van een lawine pieper en sneeuwschoenen (soort tennisrackets onder je schoenen). Daarna ga je een hike tocht maken om vervolgens in niemandsland als eerste een vers spoor neer te zetten. Dit is echt alleen voor skiërs en boarders met veel ervaring. De gids zal eerst een testpiste met je doen om je niveau te bepalen. Veiligheid voor alles! Iets voor jou? Geef dit ruim van te voren aan bij Purplesnow.

Ps tip 4

IJskarten is een leuke activiteit om in de avonduren te doen. De ijskarting bevind zich helemaal onder in het dorp bij Flaine Front du Neige.