Van de top van Zell am See naar Skicircus Saalbach in 25 minuten.

Van de top van Zell am See naar Skicircus Saalbach in 25 minuten.

Er is al veel geschreven over de verbinding tussen Zell am See (Schmittenhohe) en Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn (hierna afgekort als Saalbach). Maar hoe zit het nu precies en hoe lang doe je er nu over? Wij gingen op pad voor je.

Eerst een klein stukje geschiedenis. Jarenlang werd er over gespeculeerd en op gehoopt, maar het was na de winter van 2015 toen er werd begonnen aan de verbinding tussen Saalbach en Zell am See. De verbinding wordt gemaakt door middel van een nieuwe gondellift vanuit het dorpje Viehhofen naar de top van de Schmittenhohe (gebied Zell am See). Viehhofen is het eerste dorp van het Glemmtalerdal waar je na Viehhofen vervolgens VorDerglemm, Saalbach en Hinterglemm vindt.
De nieuwe gondellift bestaat uit 2 delen met al op 300 meter uit het dal het middenstation. De reden hiervoor is dat de berg hier te steil is voor een piste en de enige manier om beneden te komen is via de gondellift. Op deze manier kun je zo ver mogelijk skiën vanuit Zell am See en enkel het laatste stukje, noodzakelijk, met de lift naar Viehhofen.

Zijn Zell am See en Saalbach helemaal verbonden met elkaar?

Kan je nu skiënd van Zell am See naar Saalbach en vice versa? Het antwoord is nee.
Maar is de verbinding goed geregeld, ja.
Het zit namelijk zo: de route van Zell am See naar Viehhofen loopt over de rode piste 21. Als we de top van de Schmittenhohe als startpunt nemen (bij Schnapshans bar) neem je eerst de blauwe piste 9 waarna je via de rode 21 naar het middenstation van de Zell am See Xpress skiet. Vanaf daar moet je het laatste stukje met de gondel naar beneden.
Vervolgens stap je uit de gondel en loop je 50 meter naar de skibus. Deze skibus gaat zeer regelmatig (circa elke 5 minuten) direct vanaf de Zell am See Xpress naar de Schonleitenbahn (gondel) in Vorderglemm. Je zit dan in het skigebied van Saalbach.

Saalbach- Zell am See

Voor de omgekeerde route zit het iets anders aangezien er vanuit Saalbach een piste (blauwe 168) naar Viehhofen gaat welke uitkomt bij de Zell am See Xpress. Vanaf hier wordt je tot net onder de top van Schmittenhohe gebracht. Echter, de blauwe 168 is een dal afdaling aan de zonnekant van de berg, waardoor deze relatief goede condities nodig heeft om open te zijn. Mocht de piste echter gesloten zijn dan kun je vanaf het dalstation van de Schonleitenbahn in Vorderglemm de skibus naar de Zell am See Xpress nemen. Deze gaat, logischerwijs, met dezelfde frequentie als de omgekeerde route, oftewel zeer regelmatig.

Hoe lang je over de verbinding Zell am See – Saalbach doet wilde wij nu wel eens uitproberen. Na een rustig ontbijtje en een korte warming up waren we om 10:30 boven bij Schnapshans bar. Vanuit daar gingen we via de blauwe 9 piste naar de rode 21 piste die tot aan het middenstation loopt. Na 3 weken zon en een klein beetje verse sneeuw was de kwaliteit van de piste goed te noemen, maar alsnog moet gezegd worden dat de piste voor de beginner niet aan te raden is. Er zitten een aantal verraderlijke stukjes tussen en het kan op sommige stukken wat ijzig worden. Met een 15 minuten waren we vanaf de top van de Schimttenhohe aangekomen bij het middenstation. Nu zijn wij geoefende skiërs, dus neem gerust een marge van  5 tot 10 minuten. Vanuit het middenstation waren we binnen 2 minuten bij het dalstation, waar de skibus al stond te wachten. 6 minuten later stonden we onderaan de Schonleitenbahn in Vorderglemm. Kortom, voor de tocht Van Schnapshansbar naar de Schonleitenbahn dalstation hadden wij een kleine 25 minuten nodig. Leuk weetje: Elke 4de gondel is een Jukeboxx gondel met typische Oostenrijkse muziek.

 

 

Na een volle dag skiën in Saalbach kozen wij ervoor om te après-skiën in, naar onze mening, de leukste après-ski kroeg van Oostenrijk, de Hinterhagalm. De live band begint hier om 16 uur en als je een mooi plekje wilt is het aan te raden om hier iets voor die tijd binnen te zijn. De après-ski gaat hier in hoog tempo door tot ongeveer 20 uur waarna we voor de terugweg veroordeeld waren tot de taxi. Met 3 man waren we 55 € kwijt naar het gezellige Hotel Post in Bruck. Dit ligt 5 minuten voorbij zell am See dus ga voor een rit Saalbach Zell uit van ongeveer 50€, alhoewel de een beter is in onderhandelen dan de ander.

Mocht je wel tijdig terugkeren vanuit Saalbach naar Zell, dan kun je vanaf de top van stoeltjeslift Polten (8p) de blauwe 168 volledig af skiën tot de Zell am See Xpress. Neem hier afhankelijk van je niveau 15-30 minuten de tijd voor. Je kunt vanaf het dalstation van de Schonleitenbahn ook met de skibus terug naar de Zell am See Xpress, deze doet er circa 5 minuten over. De laatste gondel van de Zell am See Xpress gaat om 16:30 uur. Vanaf het berg station kun je zonder lift terug skiën tot Zell am See (via piste 12,15 &20) . Moet je terug naar de wijk Schuttdorf (Areitbahn) dan moet je nog 1 lift pakken, de 6 persoon stoeltjeslift Kettingbahn.

Naar onze mening is de nieuwe verbinding vooral voor de gasten in Zell am See een enorme toegevoegde waarde aangezien de 270 km piste in Saalbach echt iets toevoegen op je skivakantie in Zell am See. Mocht je onze tijd van 25 minuten voor de route Zell- Saalbach verbeteren, laat het ons weten op de Facebook pagina.