De nieuwe AreithXpress

Aangezien ik tegenwoordig de zomer in Nederland door breng krijg ik het Schmitten Drin krantje regelmatig in Nederland bezorgd en blijf ik zo op de hoogte van wat er zoal gebeurd in Zell am See en omstreken. In deze zomer editie van Schmitten Drin staat leuke informatie over aankomende winter:

De bouw van de nieuwe AreithXpress in Schuttdorf

De Areithbahn door de jaren heen:

1971: eerste Areithbahn gaat op 18 december open. Dit is een twee persoonsstoeltjes lift (zie foto uit de krant). De wachttijden waren helaas soms lang maar het wachten werd gezelliger gemaakt door optredens van muzikanten

1988: bouw van Areithbahn en Glocknerbahn. De twee persoonsstoeltjes lift werd vervangen door 6 persoonsgondels. Op 21 januari 1989 was de opening. Elk seizoen werden met deze gondels ongeveer 800.000 gasten naar boven gebracht.

2017: op 24 april werd het officiële startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe Areithbahn. Dit worden 10 persoonsgondels met zitverwarming en wifi. De “nieuwe” naam van de deze lift wordt AreitXpress.  De infrastructuur van het dalstation wordt gemoderniseerd maar blijft verder grotendeels onveranderd. De oude lift krijgt een tweede leven in een pretpark in Colombia.

Een ander leuk artikel uit dit krantje gaat over Keizerin “Sisi” en heeft de titel:

Sisi leeft

Het was augustus 1885, toen Keizerin Elisabeth door het volk liefdevol “Sisi” genaamd, Zell am See bezocht en zeer vroeg in de ochtend met een kleine groep naar de top van de berg wandelde. Ze heeft genoten van de zonsopgang en het mooie uitzicht en heeft op de berg een afbeelding van haar zelf met handtekening achter gelaten.

Ter ere van dit bezoek werd in 1904-1905 door Carl en Emilie Haschke (eigenaren van het berghotel) de Elisabeth kapel gebouwd. Op 10 september 1908, 10 jaar naar de dood van “Sissï”, werd de kapel feestelijk ingewijd. De kapel is tegenwoordig een geliefde locatie voor bruiloften. De foto van Sisi met haar handtekening hangt rechts van het altaar. De kapel is, helaas, alleen in de zomer open.

Nieuwe AreitXpress Zell-am-See  Oude-Areithbahn-Zell-am-See-Schuttdorf Kappl-van-Sissi-Zell-am-See

 

Met sportieve groet,

Sander