Duurzaam op wintersport met de trein

Duurzaam op wintersport met de trein

Iedereen lijkt bewuster om te gaan met het milieu en zijn omgeving, een goede zaak! Ook wij merken een enorme toename in aanvragen voor een wintersportreis met de trein als vervoersmiddel. Gelukkig zijn de mogelijkheden voor een treinreis naar Oostenrijk enorm toegenomen de afgelopen jaren. Bij Purplesnow kunnen we vanaf groepen van 16 personen dan ook gemakkelijk een wintersportreis aanbieden o.b.v. een treinreis. Hier een kort overzicht van de mogelijkheden.

Dag of nachttrein

Het is mogelijk om zowel overdag als ’s nachts te reizen per trein. Bij de nachttrein vertrek je begin van de avond vanuit Nederland en kom je ’s morgens tussen 8:30 en 10:00 aan in Oostenrijk. Het fijne is dat je ook nog eens uitgerust aan kunt komen omdat je comfortabel kunt reizen met een ligbed of slaapplaats in een coupe voor 2,3,4 of 6 personen. In veel gevallen hoef je maar 1 x over te stappen in Oostenrijk om op je eindbestemming aan te komen. De eerste 12 uur van je reis verblijf je in dezelfde trein, zonder stress van overstappen en wel of niet je trein halen.

Voor de dagtrein moet je wel 4 a 5 keer overstappen. Gek genoeg doet deze trein er in totaal korter over, maar dat komt met name door 2 lange trajecten in de ICE trein. Over het algemeen heb je ruim de tijd voor een overstap (min 20 minuten) maar toch loop je altijd het risico van vertraging bij een trein waardoor je je connectie mist.

Schema nachttrein (heenweg, terugweg is vergelijkbaar)

 • Vertrek Amsterdam: 19:30 uur
 • Vertrek Utrecht: 20:00 uur
 • Vertrek Den Bosch: 20:30 uur
 • Aankomst Innsbruck: 09:15 uur (0 x overstappen)
 • Aankomst Zell am See: 10:00 uur (1 x overstappen in Wörgl rond 08:30 uur)

Schema dagtrein (terugweg, heenweg is vergelijkbaar)

 • Vertrek Zell am See: 08:45 uur
 • Aankomst Wörgl 10:08 uur – vertrek Wörgl 10:35 uur
 • Aankomst Kufstein 10:48 uur – vertrek Kufstein 11:26 uur
 • Aankomst München 12:16 uur – Vertrek München 12:50 uur
 • Aankomst Frankfurt 16:21 uur – vertrek Frankfurt 16:42 uur
 • Aankomst Utrecht: 20:21 uur

Keuze uit comfort

Bij een nachttrein heb je keuze uit 3 comfort niveaus. Zitplaatsen, ligplaatsen en slaapplaatsen. De nachttrein is standaard uitgerust met 2 wagons met zitplaatsen, 2 wagons met ligplaatsen en 1 wagon met slaapplaatsen. Dat betekend dat er maximum plaatsen per categorie is.

Zitplaats: 6 plaatsen per coupé

Ligplaats: 4 of 6 plaatsen per coupé, inclusief deken, laken, hoofdkussen, was en toiletruimte en ontbijt

Slaapplaats: 2 of 3 plaatsen per coupé, inclusief welkomstdrankje, deken, laken, hoofdkussen, was en toiletruimte en ontbijt

Tegen betaling zijn er ook drankjes en snacks verkrijgbaar in alle treinstellen. Ook is het mogelijk om ’s avonds bij vertrek te dineren in de trein. Bij groepen dient dit wel vooraf besproken te worden.

Kosten & Flexibele voorwaarden

Bij grote groepen is het vaak bij reservering nog niet duidelijk hoeveel deelnemers er definitief zullen zijn. Bij een treinreis kunnen we gelukkig erg flexibele voorwaarden aanbieden. Zo kun je tot circa 4 weken voor vertrek kosteloos veel stoelen annuleren. Hier worden enkel eenmalig €50 kosten voor in rekening gebracht. Daarnaast staan de tickets ook niet op naam, dus een last minute persoonswijziging is ook geen probleem

Als je kijkt naar de kosten per persoon kun je ongeveer uitgaan van de volgende prijzen voor een retour met de nachttrein. De exacte prijs heeft natuurlijk wel te maken met beschikbaarheid in de trein.

Zitplaats: circa €180 p.p.

Ligplaats: circa €220 p.p.

Slaapplaats: circa €270 p.p.

Let op: de nachttrein is op NS international ook zelf te boeken. Dit is vaak goedkoper voor 1 persoon, maar het is niet mogelijk om voor grote groepen te boeken en ook niet tegen de flexibele voorwaarden.

Purplesnow tip: Nachttrein

Bij Purplesnow raden wij de nachttrein aan. Op deze manier reis je efficiënt omdat je geen werktijd of ski tijd mist, maar toch uitgerust aan kunt komen doordat je comfortabel kunt reizen. Daarnaast heb je geen stress van het overstappen en kun je de hele reis op dezelfde plek blijven. Ook krijg je bij de nachttrein een fijn ontbijtje in de ochtend, zodat je de dag fit en fris kunt beginnen.

De nachttrein is eigendom van de Oostenrijkse NS, de OBB. Door direct met de OBB te schakelen zijn wij in staat om de beste prijs te krijgen voor een groep tegen zeer flexibele voorwaarden, wat ideaal is met vele wijzigingen die grote groepen vaak hebben. Daarnaast kunnen wij altijd binnen 48 uur een concreet voorstel doen. Voor de dagtrein schakelen we met NS international. Onze ervaring is helaas dat wachttijden, ook voor ons, lang zijn waardoor een voorstel doen soms lastig is.

Interesse in een wintersportreis per trein? Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.